Autor: Euronews Srbija

Novi Sad
15.08.2021.
10:58 > 11:02
Univerzitet u Beogradu na novoj Šangajskoj listi univerziteta za 2021. godinu, rangiran je između 501. i 600. mesta, dok je Univerzitet u Novom Sadu zauzeo poziciju od 901. do 1.000. mesta.
  • HM

    17.08.2021 20:42
    Deo 2. Kvalitetna i moderna nastava, ozbiljne vežbe gde studenti uče kroz eksperimentisanje, projektni rad i druge vidove praktičnog rada, pisanje udžbenika, pripremanje, održavanje i ocenjivanje ispitnih obaveza, mentorstvo, konsultacije, pripreme projektnih prijava, eksperimentalni rad, pisanje naučnih članaka, učešće na konferencijama, u komitetima, odbranama završnih radova, pisanje izveštaja, modernizacija studijskih programa ... sve to zahteva puno, puno vremena. Nažalost, u odnosu na recimo zapadnjačke univerzitete, na našim univerzitetima profesori i asistenti imaju mnogo više nastavnih obaveza. U skladu sa tim, sveukupno moraju da rade mnogo više kako bih obezbedili sredstva za naučni rad i kako bi sa tim naučnim radom išli u korak sa ostalim svetskim naučnicima. U vezi plata, trenutno su u Srbiji profesori veoma malo plaćeni i može se bolje zaraditi van univerziteta. Bez projekata, koje nije lako obezbediti, kao i uz jednu nastavnu normu profesor fakulteta na kome radim zarađuje samo nešto više od nastavnika u srednjim školama. Neko je ovde ostavio veoma maliciozan komentar oko prioritetisanja drušva u odnosu na svoju porodicu. Gospodin koji se bori za društvo je za pohvalu, takvih je malo u Srbiji. Shvatite da postoje ljudi koji žele da pomognu svom rodu, svojoj državi, svom bližnjem, a koji ne misle samo na sebe i koji su u skladu sa tim spremni da rade za manju nadoknadu. Kada bi smo sve svi borili jedni za druge imali bi smo Švajcarsku u Srbiji. Hvala na objavi.
  • HM

    17.08.2021 20:41
    Deo 1. Pokomentarisao bih diskusiju gospodina Petra i osobe koja se potpisuje sa Haj, haj, Šangaj i dodao još koju činjenicu. Pišem vam kao profesor fakulteta UNS-a koji je naučno veoma visoko kotiran. Petar je izneo činjenice, u Srbiju su uslovi za bavljenje naučnim radom na veoma niskom nivou, a isti su preduslov za kvalitetan rad i bolju poziciju na šangajskoj listi. Finansijska sredstva se obezbeđuju iz projekata finansiranih od strane industrije, republike, pokrajine, grada itd. Nažalost, naša industrija je slabo razvijena i ulaganja u naučni rad iz iste su minimalna. Tek nedavno su pokrenuti pozivi za projektna finansiranja od strane države, uz prethodnu pauzu od nekih 8 godina. Tokom tih godina, mnogi nisu imali apsolutno nikakva sredstva za bavljenje naučnim radom. Moram priznati da su kod novih poziva sredstva zaista nešto ozbiljnija, ali njima je pokriven veoma mali broj istraživačkih grupa. Naučna sredstva mogu se obezbediti i iz međunarodnih projekata, ali to je sve samo ne lako. Ovo nije jednostavno ni za mnogo opremljenije i renomiranije institucije. Doduše, njihovi istraživači obezbeđuju ozbiljna sredstva iz svojih matičnih zemalja. U vezi broja radnih sati, moguće je da postoje oni koji rade svega nekoliko sati dnevno, ali takve zaista ne poznajem. Profesorski i uopšte akademski rad zahtevaju celodnevni rad, rad vikendom, rad tokom godišnjeg odmora. I kada se vratite kući, vas čeka posao. Nadam se objavi ovog i drugog dela.
  • Sale NS

    16.08.2021 12:25
    A ostali?
    Molim dopunu, koji su na toj listi ostali poznati univerziteti iz Srbije МЕФ - Факултет за примењени менаџмент, економију и финансије, Београд
    Универзитет Алфа БК, Београд (бивши Универзитет Браћа Карић)
    Универзитет Европски, Београд
    Универзитет Мегатренд, Београд
    Универзитет Едуконс, Нови Сад
    Универзитет Метрополитан, Београд
    Универзитет Привредна Академија, Нови Сад
    Универзитет Сингидунум, Београд
    Универзитет Унион, Београд
    Универзитет Унион - Никола Тесла, Београд
    Академија лепих уметности, Београд
    ... kao i ostali državni univerziteti u Kragujevcu, Nišu, Novom Pazaru, te U.Umetnosti i U.Odbrane, Hvala.
  • @Petar

    16.08.2021 08:40
    Ahahahahaaa više voliš "društvo", tj. mase nepoznatih ljudi, nego sebe i svoju decu, i zato rado radiš taj rpeteški posao za 800 eura, i odbio bi bolji posao za tri puta veću zaradu... Daj, što si ovu glupost morao napisati, lep ti je tekst, ali ovim si ceo obezvredio i doveo u pitanje.
  • Petar

    15.08.2021 21:35
    @Hej,haj Šangaj
    Pa sjajno, ajdemo se svi povući i naći druge poslove i ostaviti kome da školuje buduće inženjere? Motanje kablova će nam biti NASA. Kao što sam napisao, lično osećam društvenu odgovornost i zbog toga neću da napustim svoje radno mesto. A to što mislite da me radimo 2-3 sata dnevno je samo zbog pojedinaca, ali upoznajte nekoga ko je od onih što rade i pokušavaju da poboljšaju nešto pa ćete videti da i vikendima radimo. Mogu vam do sutra pisati vi ćete se držati svoje priče, a samo sam hteo da vam predstavim probleme sa kojima se srećemo i približiti realnost bez kukanja. Meni je ocena komentari i saradnja sa mojim studentima nakon zavrsetka studija dovoljan pokazatelj mog zalaganja i truda. Što se naučnog rada tiče s obzirom na finansijsku podršku, i više sam nego zadovoljan svojim učinkom. Inače vam je rečnik za pohvalu.
  • Milana

    15.08.2021 19:34
    ...
    Tako je, glasanje za rektora je pokazalo sve. Jasno je da smo svi pred streljačkim vodom SNS struja i frakcija. Samo je pitanje ko dostojanstvenije stoji pred njima. Kandidatkinji za rektora svaka čast! Nemojte ustuknuti. Mnogi još u vama vide spas.
  • Josss

    15.08.2021 19:18
    Sto me to ne cudi
    Pa kada se dekani bave politikom, umesto naukom, kada se fakulteti tuze sa studentima, sta drugo ocekivati. Svako je danas profesor na univerzitetu. Sve se srozalo!!!
  • Marko

    15.08.2021 18:33
    Završio sam informatiku na PMF i radim privatno, uglavnom za strance. Zaradi se dobra svota, a kolege su mi većinom sa FTN i PMF. Jeste da se radi i 9-10 sati na dan kada je delivery ali se i dobro zaradi.
  • Hej, haj, Šangaj

    15.08.2021 17:56
    Kako grakću zaposleni akademci kada vide koliko se njihov rad vrednuje na medjunarodnom tržištu obrazovanja. Znam da plate nisu svima 4.000 evra što vidim veoma frustrira one van krugova moći koji rade za 800. Šta da vam kažem, niste visoko kotirani na društveno političkoj lestvici a izgleda ni svet nema baš neko mišljenje o vašem učinku. Rešenje je da menjate poslove što bi ste sigurno i uradili kada bi negde mogli da zaradite više. I to bi bilo moguće ali mora ozbiljno da se radi. Tu sve priče prestaju.
  • Pitam samo

    15.08.2021 17:39
    Nema POKSOV fakultet za edukovanje članova za rubriku "Dogodilo se na današnji dan"i poltronsko skupljanje glasova za SNS????
  • Podbarac

    15.08.2021 16:10
    /
    Kad i sam Univerzitet prevazidje palanacki sindrom, koji vlada na istom, i postane usmeren pre svega ka studentima, a potom i nauci, onda se mozemo nadati boljoj poziciji na rang listi. Dokle god to nije slucaj, gledacemo ovakve uzase, kao ovo zadnje glasanje za rektora, "kojekakve autoritete" dovedene po politickoj osnovi za dekane, raznorazne mahinacije koje se ticu naucnih publikacija, kadrove sa privatnih fakulteta koji "peru" svoje diplome post-diplomskim studijama na drzavnim fakultetima...
  • Sabahudin

    15.08.2021 16:02
    Omerović
    Najvažnija je partijska knjižica i aktivnost u sekti
    Fakultet možeš završiti i onako usput, učeći na poslu
  • S

    15.08.2021 15:38
    Nasi drzavni fakulteti se kao i nasa drzavna preduzeca cene samo u Srbistanu.
  • Mark

    15.08.2021 15:32
    Dragan
    Zavrsi ti bogoslovski fakultet koji vazi kao najtezi.Mada..cim pises dj umesto dz..I pusti sta pisu o Masku i ostalima..to Mask radi na usluzi covecanstvu zar ne?Nije njemu profit bitan..
  • @Profesor UNS

    15.08.2021 15:28
    Hajd posteno, dok smo anonimni - koliko ti je radno vreme? Kad prosek izvuces, jel dobacis do 3 ili 4 sata po radnom danu?
  • Petar

    15.08.2021 14:41
    Nije baš crno belo
    Govorim u ime naučnih radnika, ne svih ali da se čuje druga strana. Ulaganja u nauku i obrazovanje su mizerna, takoreći 0. Ako mi treba potrošni materijal za izvođenje nastave i vežbi, odem i kupim od svojih para, u proseku preko 50€ mesečno izdvojim samo za to. I da plata mi nije 5-6000€ nego 800. Naravno da me većina kolega posmatra kao budalu, ali ja imam veliku odgovornost prema društvu i neću prestati to da radim. Oko nabavke materijala i opreme da ne pričam, ako imate ideju, pare, tu su javne nabavke da vam tenderima, obaranjima istih, zagorčaju život. Na zapadu i istoku, dok mi nabavimo opremu i materijal, urade eksperimente i objave već rad. Istina je da zaposljavaju tatini i mamini sinovi, mi obični ljidi, a sve nas je manje, samo gledamo i ako pokušamo nešto u problemu smo, jer svaki potpis rukovodstva kad nam zatreba ne dobijemo. Pa kad sagledamo sve i ovo je visoka pozicija, ići ćemo još niže na listi, ne brinite. Neko će reći borite se, pa nismo ipak spartanci, suviše nas je malo, ako posmatramo drugu pomenutu stranu, nas je 20% a oni samo da nam ne potpišu izbor u zvanje, biće nas i manje.
  • Profesor UNS

    15.08.2021 14:10
    Odgovor Hej, haj itd
    Gospodine Hej haj itd... Plate na UNS se razlikuju između različitih fakulteta, pa čak i između Departmana... Moja na PMF-u je oko 85 hiljada dinara... što je daleko od 4-5 000 eura. Na Pravnom, Ekonomskom iznosi su značajno veći, pa i na Medicini... ali i dalje nisu 4-5 000 eura!!!!
  • Tanja

    15.08.2021 13:23
    Šangaj
    Šangaj pa šta... AUTONOMIJA JE AUTONOMIJA... A ionako nam diplome ne važe nigde drugde
  • Hej, haj, Šangaj!

    15.08.2021 12:52
    Važno je da osoblje po fakultetima zapošljava rodbinu na istim gde primaju plate od po 4-5 hiljada evra. Skoro na nivou vrhunskih univerziteta u Evropi. Za ostalo ćemo lako.
  • Daviša

    15.08.2021 12:40
    ...
    To su naučni autoriteti samo u očima ove naše jadne dece.
  • /

    15.08.2021 12:38
    /
    pa ne odredjuju nivo uslovi vec kvalitet kadra.
  • Kkrak

    15.08.2021 12:17
    €€€
    Kad su čuli koliko su pale cene diploma u Srbiju odmah su nas "digli" na listi za 100. Sledeće godine će nas, pretpostavljam izbaciti sa liste, jer na listi su univerziteti a ne kiosci za prodaju diploma.
  • Dragan

    15.08.2021 12:07
    S
    Šta očekivati kad je bogoslovija važnija od prirodnih nauka.Evo nešto što u pravoslavnoj đamahiriji neće objaviti sto je kompanija Tesla u NASA pri kraju gradnje kosmičkog broda za Mars koji će prevoziti prvo module a posle i ljude kao što je građena međunarodna stanica u svemiru.Mask neprestano je tamo,angažovao gigantske dizalice za radnike.
  • Chiske

    15.08.2021 11:44
    Blamaza...
  • Pera pisar

    15.08.2021 11:33
    Dobro je
    Obzirom da SIZ vodi katedre i to je uspeh!
  • Student Ftn

    15.08.2021 11:28
    Prvi od pozadi
    Treba na poslednjem mesto da budemo kad je politika deo UNSa, profesori sa pravnog izbacili i maltretirali studenta, dobroslovacki SNS nece da ide, a ima politickih drama i na drugim fakultetima. A da ne pricam o spletkama na rektoratu. Sramota

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna